Az igazán okos megoldások nem a legdrágább megoldások

Egy nagy kelet-magyarországi cipőgyár kért tőlünk segítséget, mert a raktárkészlet ellenőrzésekor derült ki, hogy hiány mutatkozott a késztermék-raktárkészletében, ami arra utalt, hogy lopnak az üzemben.

Egy nagy kelet-magyarországi cipőgyár kért tőlünk segítséget, mert a raktárkészlet ellenőrzésekor derült ki, hogy hiány mutatkozott a késztermék-raktárkészletében, ami arra utalt, hogy lopnak az üzemben.  Ráadásul a probléma már évek óta fennállt,

  • hiába duplázták meg a velük szerződésben álló biztonsági cég javaslatára az őrszolgálat létszámát;
  • hiába rendszeresítettek éjjel-nappali járőrszolgálatot a telep területén;
  • hiába szigorították a műszakból távozó dolgozók ellenőrzését;
  • hiába figyeltek alaposabban a kiszállítások tételes ellenőrzésére;
  • és hiába szereltek fel kamerákat.

Cégünk a probléma kezelését a helyzet elemzésével kezdte: átvilágította a gyár fizikai védelmi rendszerét, elemezte a belső folyamatokat, és megtalálta azokat a réseket az objektum héjvédelmében, illetve azokat az ellenőrizetlen szakaszokat az árumozgatási folyamatokban, ahol lehetőség adódik az áru kijuttatására. A gyártelep bejárása után éppen ezért a megrendelő legnagyobb meglepetésére mi nem azt javasoltuk, hogy újabb emberekkel erősítsék meg a gyár bejáratának őrzését, de még csak újabb, költséges biztonságtechnikai fejlesztésre sem próbáltuk őket rábeszélni.

Három változtatást javasoltunk:

  • A tűzvédelmi szabályok betartása mellett, pár ablakot plombáljanak le, valamint lássák el nyitásérzékelővel, ezzel meggátolva, hogy a kamerák számára beláthatatlan hátsó kerítést az üzemben dolgozók észrevétlenül meg tudják közelíteni.
  • Állítsák át vagy szereljenek át bizonyos biztonsági kamerákat, így azok látószögének optimalizálásával fedjék le a lehetséges vakfoltokat is.
  • A biztonsági ellenőrzést a porta helyett az öltözőknél kialakított biztonsági zónákban hajtsák végre, így nem kell a csomagokat és a kabátokat átvizsgálniuk, elég csak a munkaruházatot átnézni, ezzel időt takarítanak meg, vagyis végső soron csökkenthetik a biztonsági személyzet létszámát is.

A javasolt változtatások után a lopások megszűntek, a készlethiány többet nem jelentkezett, sőt pár héttel később meglett az egyik tettes is, aki ugyan tudta, hogy a nyílászárókat leplombálták, de a néma riasztóról és a nyitásérzékelőről nem értesült.  A rendőrségi kihallgatás során derült ki, hogy a lopott áru tényleg a hátsó ablakokon át hagyta el hónapokon át az üzemet: pár dolgozó egyszerűen kihajigálta a cipőket a gyár mögötti búzaföldre, ahol az orgazda emberei az éj leple alatt összeszedték azokat.